de ondernemende vrouw

Verandert alles in goud?

Wel meer dan eens heb ik mensen horen zeggen: “Alles wat jij aanraakt, verandert in goud.” Dat is
natuurlijk absoluut niet waar. Zij zagen alleen het succes van mijn twee bedrijven en een vrouw die
nergens bang voor is. Maar ook ík had angsten. En deze hadden voornamelijk te maken met het
dragen van verantwoordelijkheid voor anderen.

“Angsten heb ik nu eigenlijk niet meer. Als je doordacht handelt volgens doelgerichte strategieën vallen ze vanzelf weg.”

Angsten horen bij ondernemen

Een ijsberg ligt voor het grootste gedeelte onder de wateroppervlakte. Alleen het puntje steekt er bovenuit. Zo is het ook met mijn carrière en mijn succes. Vele uren hard werken, balans houden als werkende mama, falen, proberen en leren liggen onder de oppervlakte van het topje dat succes heet. Ook mijn angsten, iets waar iedere ondernemer mee te maken heeft, liggen daar waar niemand ze ziet. Of ze moeten met een duikbril aankomen natuurlijk.

Het meeste last van angsten had ik in de toptijd van de fysieke winkel van Zomerzoen. Het was een grote winkel waar ik op een gegeven moment wel een aantal personeelsleden had rondlopen. Gelukkig niet allemaal tegelijk. Stuk voor stuk mensen die niet alleen rondliepen maar hard voor mij werkten. Ik bouwde een band met hen op en wist dat ze allemaal een gezin hadden. Ik voelde de verantwoordelijkheid van het hebben van werknemers zwaar. Als het niet goed zou gaan met Zomerzoen, was ik nooit bang voor mezelf. Ik zou er wel komen.  Maar nu zouden al deze gezinnen eronder lijden! Daar lag ik echt wakker van. Daarnaast keek ik op dinsdagavond wel eens naar Opsporing Verzocht. De overvallen die soms akelig dichtbij gebeurden, zetten mij ook aan het denken. Er was bij ons in de winkel nooit contant geld, dat maakten we ook overal kenbaar maar zo’n mafkees zou maar eens denken dat dit wel zo was. Ik moest er niet aan denken dat mijn medewerkers op zaterdagmiddag om 16.13 als ze afsloten ineens overvallen zouden worden. Reële angsten, waar je weinig invloed op hebt, want dit soort dingen kunnen iedereen overkomen. Maar toch kreeg ik er bij het zien van tv-beelden of het lezen van een artikel op internet een steen van in mijn maag. En die steen drukte heel zwaar.

Planning en strategie als remedie

Zoals ik al zei. Elke ondernemer heeft af en toe te maken met angsten. In de 1 op 1 adviestrajecten is het een vast terugkomend onderwerp. Er komen vrijwel altijd risico’s bij kijken en dan staan er zaken op het spel. Maar heel gek, afgezien van bovenstaande heb ik die angst voor risico’s eigenlijk nooit zo zwaar gevoeld. En als ik erover nadenk hoe dit nu komt, kom ik tot de volgende twee conclusies:

 Alles wat ik doe, gaat volgens een vooraf bedachte strategie.
 Risico’s worden tot een minimum beperkt en ook nog eens gespreid.

Ik ben een planner en strateeg. Alles wordt doordacht en niks doe ik zonder reden. Vooraf bedenk ik een langetermijnstrategie en hier houd ik me heel nauwkeurig aan. De strategie bestaat uit acties, waarvan ik inmiddels uit ervaring weet dat ze werken. Met structuur en regelmaat benader ik mijn doelgroep via social media. Verslappen kan niet, belofte maakt schuld. Risico’s loop ik liever minimaal. Ik geef geen geld uit dat ik niet heb, en zorg dat ik meerdere doelgroepen tegelijk benader. Een goed voorbeeld hiervan is Zomerzoen.nl en Steigerhoutenbedjes.nl. Beiden dezelfde steigerhouten meubels en speelhuisjes. Maar op de ene site aangekleed met hippe en trendy accessoires welke ik spot op de beurzen van Parijs en Milaan en op de andere site heb ik gebruik gemaakt van Action-accessoires die ik pimp. Zo spreek ik alle lagen binnen een doelgroep aan.

In de spiegel

In de adviestrajecten kom ik angsten tegen in vele soorten en maten. Er is natuurlijk altijd gezonde spanning, zoals ik dat onlangs weer ervaren heb bij die eerste adviesdag waar ik onlangs over blogde.
Dat is prima, dat heeft ook een functie. Het maakt je alert en helpt je om het beste uit jezelf te halen.

Maar onzekerheid, angst voor wat anderen denken, angst om te handelen, angst om fouten te maken, angst om te falen of angst om iets te verliezen kunnen een verlammende uitwerking hebben. En één ding is zeker: daar gaat jouw onderneming onder lijden. Met een continue sky-high cortisolniveau is het bovendien een gevaar voor je gezondheid! Het is dus zaak om eens goed in de spiegel te kijken. En ondanks dat ik vind dat het belangrijk is dat je haar altijd goed zit, is het ditmaal bedoeld om de desbetreffende angst te doorgronden. Ik wil op korte termijn iets voor jou en je onderneming betekenen. Dus ik zal je die spiegel voorhouden en eerlijk zijn. Recht in je toet! Daar heb jij immers het snelst en het meeste resultaat van.

Tot slot een belangrijke tip

Als angsten of andere negatieve gevoelens de boventoon nemen. Als je naar een hoger level wilt en het lukt even niet. Als je om een andere reden zakelijk gefrustreerd bent. Zorg dan dat je de balans behoudt tussen werk en privé. Laat het niet toe dat die zaken ervoor zorgen dat je een minder leuke vrouw of mama bent voor je kinderen en partner. Neem altijd voldoende rust in de avond. Zorg voor quality time voor jezelf met de kinderen en voldoende bronnen van energie naast het werk. Kies ook zorgvuldig je vrienden en sociale contacten bij het indelen van die vrije tijd. Het heet niet voor niets quality time. Dan zal je zien dat je snel weer energie hebt om de schouders eronder te zetten en nooit op te geven.

Want dat is wel 1 van mijn lijfspreuken: opgeven is nooit een optie.

Fijne week.

Liefs Angeliek ❤️

————-

Wil je meer blogartikelen lezen:

Lees hier over Chantal die na haar bevalling soms in een rolstoel zit.

Lees hier de weekplog van De Ondernemende Vrouw.

7 Miskramen en toch 3 succesvolle bedrijven opzetten? Lees het hier.

Michelle is moeder van 2 kleine kids en dan staat haar leven stil. Haar man gaat dood. Lees hier haar verhaal.

Ben jij op zoek naar een hele gave kinderkamer? Kijk dan eens op Zomerzoen. Zomerzoen heeft altijd geweldige aanbeidingen. Je vindt deze aanbiedingen hier.

zeaumer boomhutbed

Eva gaat trouwen en schrijft wekelijks een trouwblog. Wil je artikelen teruglezen. Je vindt ze hier.

En Bo is zwanger en schrijft blogs met als onderwerp: Auw ik ben zwanger. Je leest ze hier

Fruitvliegjes in de zomer. Hoe kom je ervan af? Klik hier.

De beste ijssalons in Nederland vind je hier.

moederdag tips

Onze bestseller afgelopen weken. Deze armband Cute Balls met bedel. Je kunt deze hier bekijken.

En ga je nu BBQ’en komende dagen? Dan vind je hier de lekkerste gerechten.

Sjoerd en Rianne delen hun huishoudboekje. Lees hier wat zij wekelijks uitgeven.

musthef mannenarmbanden 4 armbanden in 1 fotoHeb jij onze nieuwe collectie armbanden voor de stoere man al gespot? Nu € 10 welkomskorting. Je vindt de collectie hier.

corpus dagjeweg met kinderen

Overweeg jij een dagje naar Corpus te gaan? Wij gingen ook en vertellen er alles over in ons blog. Je vindt het hier.