eenmanszaak en bankzaken De Ondernemende Vrouw

Eenmanszaak en bankzaken

Sinds 1 mei 2019 ben ik ingeschreven bij de KvK als eenmanszaak. Jarenlang had ik 2 BV’s. Deze werden verplicht door de Rabobank toen ik 7 jaar geleden mijn bouwkavel kocht waar ik mijn bedrijspand op bouwde. De bank wilde meer zekerheid en wilde me alleen een financiering verstrekken als ik 2 BV’s zou oprichten. Een holding en een werkmaatschappij. Inmiddels heb ik in 2017 mijn bedrijfspand verkocht om verder te gaan als webwinkelier van KusTerug en trainer en coach voor vrouwelijke ondernemers bij De Ondernemende Vrouw. Lees hieronder verder hoe ik mijn eenmanszaak en bankzaken geregeld heb.

Mijn bank

Al tijden ben ik zeer tevreden over de Knab bank. Deze bank is opgericht door ondernemers, voor ondernemers. Alles regel je online. Erg gemakkelijk als je ‘s avonds nog een vraag hebt.

Mijn rekening courant loopt bij de Knab bank. Voor mijn bedrijven heb ik mijn Woocommerce website gekoppeld aan Mollie. Mollie is mijn internetbank waarop de betalingen van klanten binnenkomen. Mollie is weer gekoppeld aan Moneybird. Moneybird is mijn boekhoudpakket waarover ik ook een blog schreef waarom ik dat zo fantastisch vind.  (begrijp je het nog;-). Anders is onderstaande schema misschien handiger.

  1. Klant bestelt mijn online training Instagram marketing en de order komt binnen in Woocommerce
  2. Klant betaalt mijn Instagram training met Ideal en deze betaling komt bij mijn internetbank Mollie op de rekening
  3. Via Moneybird wordt automatisch een factuur gegenereerd voor in mijn boekhouding. Ook direct op de juiste grootboekrekening (dat is handig om overzicht te krijgen maar scheelt ook kosten bij het controleren van een kwartaalaangifte door de boekhouder).
  4. Mollie stort het bedrag op mijn rekening courant bij de Knab bank
  5. Maandelijks op de 1e van de maand maak ik potjes bij de Knab bank om te sparen voor verschillende doelen.

 

Lees meer: waarom ik Moneybird zo geweldig vind voor de boekhouding.

 

Mijn spaarpotjes en reserveringen | eenmanszaak en bankzaken

Maandelijks wil ik sparen voor mijn inkomstenbelasting en aangifte omzetbelasting welke ik per kwartaal doe. Hiervoor heb ik bij de Knab bank spaarrekeningen geopend. Elke 1e van de maand stort ik een bedrag zodat ik altijd voldoende reserveringen heb en nooit voor verrassingen kom te staan. Maar hoe verdeel ik nu deze potjes:

  1. Maandelijks kijk ik in Moneybird naar het bedrag dat ik af moet dragen voor de OB. Dat vind je heel gemakkelijk in de rapportfunctie. Dat bedrag stort ik op mijn spaarrekening met de naam: De Ondernemende Vrouw OB.
  2. Maandelijks stort ik een percentage van mijn winst op de rekening met de naam: De Ondernemende Vrouw IB sparen. Dat reserveer ik voor mijn inkomstenbelasting. Hoe kom ik aan dit percentage? Ik vroeg mijn boekhouder om advies hoe ik mijn potjes het beste kan verdelen.
  3. Maandelijks kijk ik wat ik aan affiliates heb verdiend en dat gaat naar de rekening De Ondernemende Vrouw affiliates. Voor mij is dat een extraatje dat maandelijks wisselt. Dat is een extra spaarpotje voor een maand waarin ik geen trainingen geef. December was vorig jaar zo’n maand. Dan zijn ondernemende vrouwen met andere dingen zoals sint en kerst bezig. Als ik in die maand geen inkomsten uit trainingen heb, staat daar dan een bedrag gereserveerd zodat ik in ieder geval die maand ook boodschappen kan doen voor het kerstdiner.
  4. Maandelijks stort ik een vast bedrag op de rekening met de naam: De Ondernemende Vrouw extra sparen.


eenmanszaak en bankzaken

Overzicht

Ik houd ervan om potjes te maken zodat ik overzicht heb. Daarnaast houd ik van sparen. Dat vind ik een veilig gevoel dat ik altijd wat achter de hand heb. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat ze lang twijfelde of ze zelfstandig ondernemer zou gaan worden. Pas toen ze een spaarrekening had waarop 6 maandsalarissen stonden, durfde ze de stap te wagen. Na 15 jaar ondernemer-zijn weet ik dat inkomsten soms fluctueren en dat wil ik opvangen.

 

Meer lezen

Overweeg jij om een Knab bank rekening te openen? Ik heb korting en een langere proefperiode voor je geregeld.

Of wil jij jouw boekhouding simpel gaan doen met Moneybird? Ook dan krijg je wat extra’s als je dat hier afsluit.

Lees meer: weten waarom ik Moneybird zo geweldig vind. Ik schreef een blogartikel over boekhouden voor ondernemers.

 

Volg jij mij al op Instagram?

Dagelijks deel ik tips om te groeien op Instagram en ondernemerstips: check hier Instagram van De Ondernemende Vrouw

 

Mijn blogs met ondernemerstips en groeitips voor Instagram

Alle blogs die ik schreef over mijn ondernemersavontuur dat al 17 jaar duurt maar ook tips om te groeien op Instagram vind je via deze link.

 

Of luister mijn podcasts voor ondernemersinspiratie

Podcasts De Ondernemende Vrouw op Spotify

Podcasts De Ondernemen Vrouw op iTunes