eigenschappen succesvolle ondernemer

Eigenschappen van een succesvolle ondernemer

De ene ondernemer is erg succesvol, de andere ondernemer moet haar bedrijf na enkele maanden helaas weer opdoeken. Hoe succesvol je bent als ondernemer, is afhankelijk van vele factoren. Waar velen geen rekening mee houden, is dat je karakter ook een rol speelt in je zakelijke succes. Ik deel de eigenschappen van een succesvolle ondernemer.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat succesvolle ondernemers veel met elkaar gemeen hebben, als het op karaktereigenschappen aankomt. Welke tien karaktereigenschappen succesvolle ondernemers bijna allemaal hebben, lees je in dit artikel.

 

Gedrevenheid

Een goede ondernemer moet op en top gedreven zijn. Ze heeft een bepaald doel voor ogen en doet er (bijna) alles aan om dit doel te bereiken. Een succesvolle ondernemer vindt het niet erg om hard te werken, al zijn er natuurlijk wel grenzen.

Sociaal en communicatief

Een succesvolle ondernemer kan goed met mensen omgaan. Ook is ze communicatief zeer vaardig. Een goede ondernemer weet zichzelf niet alleen goed te presenteren, maar weet ook de krachten van anderen in te schatten én deze personen te overtuigen deze talenten voor haar bedrijf in te zetten.

Commercieel

Daarnaast is een succesvolle ondernemer ook commercieel. Je hoeft geen op en top commerciële denkwijze te hebben om een goede ondernemer te kunnen zijn, maar je moet commerciële kansen wel goed kunnen herkennen en op waarde kunnen schatten. Ook is het een groot voordeel als je een goede verkoopkracht hebt.

Lef

Een ondernemer heeft altijd lef nodig. Lef om inderdaad voor zichzelf te beginnen, maar ook lef om iedere keer weer een stapje verder te gaan met haar bedrijf. Alleen als je een flinke portie lef hebt, kun je jouw bedrijf écht tot een groot succes maken. Kijk maar naar de oprichters van grote bedrijven als Facebook, Google en Apple: zij hebben allemaal veel lef.

Initiatief

Ook als het goed gaat met je bedrijf, blijf je zoeken naar nieuwe kansen om jouw business nog verder te ontwikkelen. Je neemt initiatief om je bedrijf steeds weer naar een hoger niveau te tillen. Je mag ook zeker initiatief verwachten van je personeel, maar als oprichter van je bedrijf moet je natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Dit doe je door steeds weer initiatief te tonen om de business een stapje verder te brengen.

Vasthoudendheid

Het leven van een ondernemer is niet altijd gemakkelijk: er zijn ook tijden dat het wat minder goed gaat met de business. Ook als het minder goed gaat met je bedrijf, moet je vasthoudend blijven. Je blijft achter je doel staan en blijft er alles aan doen om dit doel te bereiken, ook in minder gunstige tijden. Vasthoudendheid is zeker één van de eigenschappen van een succesvolle ondernemer

Kostenbewust

Een goede ondernemer is niet gierig, maar zeker wel kostenbewust. De bekendste en meest succesvolle ondernemers hebben één ding gemeen als het op de financiën aankomt: ze gaven hun geld nooit uit aan onnodige dingen. Geld investeren mag zeker en is juist goed, maar succesvolle ondernemers geven geen geld uit aan dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben op de korte- of de lange termijn. Ik heb altijd mijn bedrijven laten groeien door eerst geld te verdienen en het daarna pas weer uit te geven.

Flexibel

Als ondernemer verdien je niet iedere maand hetzelfde. Om hier goed mee om te kunnen gaan, moet je (financieel) flexibel zijn. Overigens is flexibiliteit in het algemeen erg belangrijk voor ondernemers. Als ondernemer werk je namelijk niet van 9 tot 5, maar ben je eigenlijk de hele dag door bezig met je bedrijf.

Autonoom

Een ondernemer is een autonoom persoon, ofwel iemand die goed zonder baas kan werken en ook goed als baas op kan treden voor anderen. Ben je geen goede leidinggevende, dan is het lastig om een succesvolle ondernemer te worden. Gelukkig kun je leren beter leiding te geven, mocht je hier nog niet zo goed in zijn. Er worden vele verschillende opleidingen, trainingen en cursussen aangeboden om jezelf te ontwikkelen tot een goede leidinggevende.

Positief

Tot slot zijn succesvolle ondernemers positief. Gaat er iets mis, dan geven ze niet meteen op. Wel zijn succesvolle ondernemers niet té positief. Ze blijven realistisch, ook in tijden dat het juist erg goed gaat met de business.

Brabantse groet,

Angeliek (al 15 jaar ondernemer)

Angeliek Nelissen is al 15 jaar ondernemer en eigenaar van Zomerzoen en KusTerug. Wil je lezen hoe zij 3 bedrijven runt en ook nog moeder is van 2 kids?  Klik dan hier.

Of van mijn andere bedrijven Zomerzoen en KusTerug. Klik hier voor de blogs van Zomerzoen en hier voor de blogs van KusTerug.

Op KusTerug hebben we elke week weektoppers. Producten die we aanbieden met flinke kortingen. Je vindt ze hier.

Op Zomerzoen hebben we altijd messcherpe acties om een vet kinderbed te kopen. Klik hier voor de acties.

Ben ik eigenschappen van een succesvolle ondernemer vergeten? Laat ze mij weten dan neem ik deze op.