succesvol onderhandelen tips van de ondernemende vrouw

Succesvol onderhandelen

Als ondernemer moet je regelmatig onderhandelen. Vind je het lastig om te krijgen wat je waard bent? Dan help ik je graag jouw skills als onderhandelaar te verbeteren. Met de vijf tips in dit artikel leer je meer uit jouw onderhandelingen te halen, waar deze ook over gaan. Leer succesvol onderhandelen.

tip 1: Bepaal wat jij voor anderen kan betekenen

Als ondernemer doe je iets voor anderen. Je verkoopt een geweldig product of je levert een waardevolle dienst. Probeer voor jezelf in één zin te omschrijven wat jij voor anderen kan betekenen en leg dit op tafel tijdens een onderhandeling. Doe je dit met zelfvertrouwen, dan is de kans groot dat je goed uit de onderhandeling komt. Weet je niet zo goed wat jij voor anderen kunt betekenen of vind je het lastig om dit in één zin te omschrijven? Benader dan eens een paar klanten en vraag hen wat jij voor hen betekend hebt. De kans is groot dat je hier nuttige input uit kunt halen voor je onderhandelingen. Afgelopen week kreeg ik een heel mooi compliment van een opdrachtgever: Angeliek, jij bent een passievolle marketeer. Dit compliment gebruik ik bij een volgende onderhandeling.

tip 2: Neem jezelf serieus tijdens succesvol onderhandelen

Als ondernemer draag je echt iets bij. Vraag maar eens aan je klanten! Je mag jezelf dan ook zeker serieus nemen. Sterker nog, neem je jezelf niet serieus, dan kom je nooit goed uit een onderhandeling. Iemand die zichzelf niet serieus neemt, is namelijk sneller geneigd om akkoord te gaan met een te lage prijs. Zelfs als deze prijs veel te laag is.

tip 3:  Zet je angsten aan de kant

Veel ondernemers vinden het spannend om te onderhandelen. Ten eerste omdat ze bang zijn hun potentiële klant kwijt te raken door een hogere prijs te noemen voor hun producten of diensten. Ten tweede omdat ze bang zijn dat anderen ze niet aardig vinden door hun gedrag tijdens onderhandelingen.

Zet deze angsten aan de kant. Als je een potentiële klant verliest omdat hij of zij te weinig voor jouw producten of diensten wil betalen, is dit maar zo. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat de ander je niet meer aardig vindt, want onderhandelen hoort simpelweg bij het zakenleven. Sterker nog, veel mensen zijn onder de indruk van mensen die goed kunnen onderhandelen. Zij vinden deze ondernemers niet onaardig door hun skills aan de onderhandelingstafel, maar nemen ze juist extra serieus.

tip 4: Richt je op de juiste doelgroep

Vinden al je potentiële klanten je te duur? Dan richt je je wellicht op de verkeerde doelgroep. Ga eens na of er een doelgroep is die beter bij je past. Als dit het geval is, ga je je actief richten op deze doelgroep. De kans is groot dat je onderhandelingen hierna een stuk gemakkelijker en succesvoller verlopen.

tip 5 succesvol onderhandelen: Waak voor te lage prijzen 

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen achterdochtig zijn als het om goedkope producten of diensten gaat. Onbewust denken veel mensen dat een dure crème van 50 euro beter is dan een goedkope variant van 2 euro, ook als de crèmes exact dezelfde ingrediënten hebben. Het is dan ook belangrijk om jezelf niet te goedkoop te maken. Doe je dit wel, dan krijg je vanzelf te maken met de achterdocht die bij lage prijzen hoort.

Houd je dit in je achterhoofd bij het onderhandelen, dan krijg je meer zelfvertrouwen om een hogere prijs te vragen. Je wil namelijk als betrouwbare en goede partij gezien worden, niet als goedkope ondernemer die mogelijk slechte producten of diensten levert.

Ik schreef een blogartikel over dit ontwerp. Je vindt het hier.

Ook mijn hoofd heb ik gestoten

Ik vergeet nooit meer dat ik een jaar of 14 geleden met naamborden Nederland veroverde. Ik verkocht al een tijdlang oudhollandse uithangborden voor aan de voordeur en toen had ik mooie RVS borden ontworpen. Ik vroeg deze 39 gulden en verkocht soms wel eens zo’n naambord. Karwei in Berkel en Rodenrijs was een dealer van mij en zij verkochten de naamborden voor 79 gulden. Ik vroeg de eigenaar waarom ze de prijs verdubbelden. Hij zei: “Angeliek, we zitten hier tegen een nieuwbouwwijk aan en mensen betalen het ervoor omdat er weinig anders te koop is”. Dat zette mij aan het denken. Ik veranderde mijn prijs op de website in 89 euro. Wat gebeurde er… waar ik eerste 1 naambord per week verkocht, gingen ze nu als zoete broodjes over de toonbank en verkocht ik er dagelijks een stuk of 5. Dat was een wijze les.

Startende ondernemer? 

Veel startende ondernemers vinden het lastig om te onderhandelen, simpelweg omdat ze het nog niet druk hebben en daarom sneller bereid zijn voor minder geld te werken. Je kunt als startende ondernemer tijdelijk voor een lagere prijs werken, maar dan is het later wel lastiger om je bedrijf een (prijs)niveau hoger te tillen.

Ik raad je aan in de eerste maanden als ondernemer parttime te blijven werken, gewoon in loondienst. Als je bedrijf groot genoeg is om fulltime als ondernemer aan de slag te gaan, zeg je je baan gewoon op. De klanten die je nu hebt verzameld, betalen in ieder geval niet te weinig voor je producten of diensten.

 

Lieve Brabantse groet,

Angeliek Nelissen

 

Bekijk mijn trainingsaanbod. Klik hier.

Wil je mijn andere blogartikelen lezen? Hoe ik mama ben van 2 geweldige kids en 3 bedrijven run? Klik hier.

Op 1 november 2013 startte ik als ondernemer. Lees hier wat ik afgelopen 15 jaar gedaan heb.

Wil je meepraten over succesvol onderhandelen ? Laat een reactie hieronder achter of mail me op info@deondernemendevrouw.nl