netwerkborrel overleven De Ondernemende Vrouw

Netwerkborrel overleven

Sommige mensen vinden het leuk om naar een netwerkborrel te gaan. Ze hebben er totaal geen moeite mee om vreemden aan te spreken, schudden graag zo veel mogelijk handjes en vinden het bovendien heerlijk om over zichzelf te praten. Veel mensen herkennen dit echter totaal niet. Zeker introverte mensen vinden netwerkborrels vaak verschrikkelijk.

Houd jij ook totaal niet van het netwerken op netwerkborrels, maar moet je af en toe toch je gezicht laten zien op een zakelijke bijeenkomst? Dan geef ik je graag drie tips om de volgende netwerkborrel in je agenda te overleven.

netwerkborrel overleven De Ondernemende Vrouw

Tip 1: wees selectief

Je hoeft niet naar iedere netwerkborrel te gaan: je mag best selectief zijn als het om netwerkborrels gaat. Extraverte mensen vinden luidruchtige meetings in een bar hartstikke leuk, maar introverte mensen voelen zich hier vaak totaal niet op hun gemak. Zou jij die drukke netwerkborrel in een hotelbar liever overslaan? Dan mag je dit best doen. Ga liever naar een borrel op een locatie waar je je prettiger voelt, zoals de rustige lobby van een hotel. En als je je niet prettig voelt in een grote groep mensen, ga je gewoon naar een borrel waar een klein gezelschap uitgenodigd is.

Ga je naar een netwerkborrel waar je je niet prettig voelt, dan is de kans groot dat je hier weinig tot helemaal niets uit haalt. Voel je je niet op je gemak, dan kun je jezelf namelijk niet goed presenteren. Ontmoet je mensen in een setting die je wel prettig vindt, dan is de kans op een succesvolle netwerkborrel veel groter.

Tip 2: ga alleen als het in je planning past

Je bent de hele dag op een congres geweest en hebt in de avond een etentje gehad met een belangrijke klant. Je weet dat er een netwerkborrel georganiseerd wordt en je kunt hier nog even snel langs gaan. Maar heb je hier wel energie voor na zo’n drukke dag? Als het antwoord ‘nee’ is, ga dan niet. Past een netwerkborrel niet in je planning, dan past het simpelweg niet en mag je best overslaan. Ook als je hebt gezegd dat je komt. Zeg netjes af en ga gewoon naar de volgende netwerkborrel.

Als je toch naar een netwerkborrel gaat na een lange dag werken, is de kans groot dat je op deze borrel ontzettend in gaat kakken. Andere mensen staan vrolijk met elkaar te kletsen, jij staat er met kleine oogjes een beetje naast. Dit geeft niet bepaald een goede indruk, zeker niet als je eigenlijk een energiek persoon bent. Past het niet in je planning of heb je simpelweg totaal geen energie, dan sla je over en neem je de volgende borrel de gelegenheid om je netwerk te vergroten.

 

Tip 3: zoek een kruispunt op

Extraverte mensen vinden het vaak prima om wat rond te lopen op netwerkborrels. Zij lopen van groepje naar groepje of van persoon naar persoon en leren op deze manier allerlei mensen kennen. Voor introverte mensen is dit een verschrikkelijke gedachte. Zij willen niet in onzekerheid rondlopen en steeds mensen op de schouder moeten tikken, maar hopen dat het leggen van contact wat natuurlijker gaat.

Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat je op een natuurlijke manier contact kunt leggen met de andere aanwezigen van een netwerkborrel. Dit doe je door je tactisch op te stellen, namelijk op een ‘kruispunt’. Dit is een plek in de ruimte waar veel mensen komen, bijvoorbeeld de hapjestafel, de bar, de ingang of de weg naar het toilet. Alle mensen die langslopen, kun je aanspreken. Niet op een opdringerige manier, maar nonchalant en natuurlijk. Door op een kruispunt te gaan staan, voorkom je dat je rond moet lopen om mensen aan te spreken. En omdat er veel mensen voorbij komen, geef je je zelf bovendien de kans om veel mensen te ontmoeten.

En zie je nu dat wij samen voor dezelfde netwerkborrel zijn uitgenodigd? Laat het me van tevoren even weten. Het maakt het vaak al gemakkelijker als je samen met iemand gaat. Ik help je er wel doorheen.

Brabantse groet,

Angeliek

Angeliek Nelissen is al 15 jaar ondernemer en eigenaar van Zomerzoen en KusTerug. Wil je lezen hoe zij 3 bedrijven runt en ook nog moeder is van 2 kids?  Klik dan hier.

Of van mijn andere bedrijven Zomerzoen en KusTerug. Klik hier voor de blogs van Zomerzoen en hier voor de blogs van KusTerug.

Op KusTerug hebben we elke week weektoppers. Producten die we aanbieden met flinke kortingen. Je vindt ze hier.

Op Zomerzoen hebben we altijd messcherpe acties om een vet kinderbed te kopen. Klik hier voor de acties.

Wil jij een netwerkborrel overleven? Laat het me weten, dan gaan we samen.