ondernemen en chronisch ziek

Ondernemen en chronisch ziek

Zwanger worden, zwanger blijven en bevallen zijn drie dingen waar mijn lichaam niet goed in was. Dankzij mijn doorzettingsvermogen heb ik nu twee fantastische kinderen en ik mag me gelukkig prijzen dat ik er zelf ook nog ben. Maar naast Fenne en Tijn hield ik er nog iets blijvends aan over: diabetes en een hartprobleem. Lees hieronder over ondernemen en chronisch ziek zijn.

“Mijn chronische ziekte heeft mij nooit belemmerd in ondernemen. Als ik erop terugkijk, zijn het juist die ziekteperiodes geweest waarin ik als ondernemer grote stappen heb gemaakt.”

– Angeliek Nelissen

ondernemen en chronisch ziek

Ondernemen en chronisch ziek begon met het HELLP SYNDROOM tijdens mijn zwangerschap

Het duurde best een lange tijd voordat ik zwanger was van Fenne. En toen ik eindelijk zwanger was, bleek ik zwanger te zijn van een tweeling. Maar het 2e kindje redde het niet. Omtrent kinderen krijgen ging bij mij niets zoals het hoorde. Dat was best frustrerend want ik had altijd alles bereikt door hard te werken (of studeren) en lef te hebben. Dit lukte me toch maar mooi niet. Ik kreeg zwangerschapsdiabetes en het HELLP syndroom. Een complicatie waarbij lever- en nierstoornissen en een afbraak van bloedplaatjes mij levensbedreigend ziek maakten. Fenne moest met spoed in de  34e week geboren worden, want dat was de enige manier om het HELLP-syndroom te laten stoppen en we allebei kans hadden om te overleven. Ik moest met zo’n grote spoed naar de OK dat de vader van Fenne nog onderweg was en hij het niet zou gaan halen. Geluk bij een ongeluk waren mijn bloedplaatjes niet goed, zodat hij echt op het allerlaatste nippertje voor haar geboorte de OK kwam binnen rennen. Na de geboorte hield het Hellp syndroom nog even aan (meestal is dat niet zo en is Hellp voorbij als de navelstreng doorgeknipt is). Bij mij ging dat anders. Het werd zelfs zó spannend dat het de vijfde nacht na Fenne’s geboorte zo erg misging dat de vader van Fenne gebeld werd dat hij waarschijnlijk zou achterblijven met een klein meisje en zijn vrouw voordat het ochtend was zou sterven. Het was echt kantje boord.

3x Bij de huisarts in 31 jaar

Ik was in mijn leven 3 keer bij de huisarts geweest, ik mankeerde nooit iets. Ik had ook nog nooit van het Hellp syndroom gehoord en wist niet dat het zo erg mis kon gaan in een zwangerschap.

Gelukkig kwam ik er weer bovenop. Mijn doorzettingsvermogen en vertrouwen in mijn specialist hebben me geholpen om zelfs ook de wens voor een tweede kind in vervulling te laten komen. Er zit 5 jaar tussen mijn 2 kinderen. In die 5 jaar kreeg ik 6 miskramen. Bij de tweede zwangerschap, vijf jaar later kwam het HELLP-syndroom weer terug. Gelukkig was het ditmaal minder hevig en kwamen Tijn en ik er redelijk goed doorheen. En wat ben ik blij dat ik doorgezet heb! Die lieve Tijn had ik ook niet willen missen.

Zelfvertrouwen en ondernemen

Sindsdien leef ik dus met blijvende diabetes en een hartprobleem. Het hartprobleem is iets dat ik aan de reanimatie bij de geboorte van Fenne heb overgehouden. Dat is natuurlijk wel even schakelen. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam compleet kwijt en dat maakte me enorm onzeker (een hartprobleem hebben is toch wel even iets anders dan wat mankeren aan je vinger). Ook was mijn diabetes in het begin erg schakelen. Ik was net moeder geworden en moest me ineens elke dag spuiten met insuline en mijn leven compleet aanpassen aan die dagelijkse spuiten. Maar mijn zelfvertrouwen als ondernemer had ik niet in het ziekenhuis achtergelaten. ‘Als ik niet succesvol ben ik het krijgen van kinderen, laat ik dan succesvol zijn met mijn bedrijven.’ Dat is wat ik dacht.

Ziekenhuis

Toen ik in het ziekenhuis kwam te liggen kwam mijn lichaam tot rust maar bleef ik in mijn hoofd druk bezig met mijn bedrijf. Vanuit het ziekenhuisbed tekende ik de gehele eerste collectie van Zomerzoen uit. Het bezig zijn met mijn bedrijf hielp me er juist doorheen. De drive om hard te werken groeide alleen maar. En die collectie was de start van het grote succes van Zomerzoen. Iets waar ik zonder mijn ziekte misschien nooit de tijd voor genomen zou hebben! De reden dat mijn ellende zó goed werkt als voedingsbodem voor mijn bedrijven, heeft alles te maken met het feit dat het me enorm veel energie oplevert. Het is voor mij een heerlijke afleiding van de dagelijkse beslommeringen dat het ziek zijn met zich meebrengt.

Niks te merken tijdens het ondernemen

In mijn dagelijks leven heb ik dus te maken met alle ongemakken van diabetes en mijn hartprobleem. Ik voel me dan ook regelmatig echt niet lekker. Als ik aan het werk ben, merkt niemand daar wat van. Hooguit dat ik wel eens wat moet eten om een hypo te voorkomen. Dat leg ik op ongelegen momenten, zoals tijdens een afspraak dan ook even uit. Maar ik ga me er niet beter van voelen als ik erover ga klagen tegen anderen. Op dagen dat ik me niet goed voel zeg ik altijd tegen mezelf: je kunt twee dingen doen, op de bank gaan zitten sippen, of iets doen om je zinnen te verzetten. En hup daar ga ik dan weer. Je bedrijf laten lijden onder je gezondheid of andere vervelende of ernstige omstandigheden, dat helpt niet. Het is belangrijk om in mindere tijden positiviteit uit andere dingen te kunnen halen. Voor mij is dat mijn werk en echte quality time met mijn gezin, familie en vrienden.

Persoonlijker, zingeving en inspiratie

Deze gebeurtenissen en mijn chronische ziekte hebben me wel laten groeien als mens en tot verschillende inzichten gebracht.

Ten eerste: we zijn allemaal mensen, van vlees en bloed, met gevoelens en persoonlijke belemmeringen of zoals ik ze liever noem: uitdagingen. Dit besef heeft mij als zakenvrouw veel persoonlijker gemaakt. Maar ook privé voel ik de zingeving van iets voor anderen kunnen betekenen. Zo laat ik me elke 2 jaar een dag en een nacht opnemen in het ziekenhuis Radboud Universitair Medisch Centrum voor een levenslang onderzoek met honderd vrouwen. Dat is niet voor mijn plezier. Maar als ik hier één vrouw mee kan helpen is het dat voor mij helemaal waard. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan de medische wetenschap.

Ten tweede: het laten zien van je kwetsbaarheid is kracht. Ik gebruik het bijvoorbeeld in mijn blogs voor VrouwWatBenJeMooi. Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar op die manier vormt mijn ziekte zelfs een bron van inspiratie. Ik blog erover. Zo kan ik anderen laten zien dat ze niet de enigen zijn met gezondheidsproblemen. Door te schrijven over ondernemen en chronisch ziek zijn, inspireer ik misschien wel iemand om het beste uit zichzelf te halen (of gewoon een lekker koolhydraatarm recept uit te proberen). 

De sterren

Tot slot: het moet nacht worden om sterren te kunnen zien. Mindere periodes zorgen ervoor dat je de betere momenten weer weet te waarderen. Dat je meer geniet van de ‘kleine’ dingen. Dat je bewuster en dankbaarder door het leven gaat, en dat elke dag een cadeau is. Haal eruit wat erin zit!

Wil jij ook graag ondernemen maar ben je ook chronisch ziek? Waar loop je tegenaan? Als ondernemerscoach bied ik adviestrajecten aan en kan ik ook op dat vlak met je meedenken.

Lees meer. Alle trainingen die je kunt boeken bij mij. Klik hier

 

Ondernemende groet,

Angeliek Nelissen

 

 

Shoppingtips

 

Trainingen van De Ondernemende Vrouw

Al mijn online trainingen vind je via deze link: instagram trainingsdagen

Alle ondernemerstrainingen deel ik via mijn Instagram stories en feed. Je vindt De Ondernemende Vrouw op Instagram.

De Ondernemende Vrouw op Pinterest