ondernemer en moeder Angeliek Nelissen

Ondernemer en moeder

Veel vrouwen combineren het moederschap met het runnen van hun eigen bedrijf. Dit kan een gouden combinatie zijn. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen als succesvolle ondernemer, maar je hebt bovendien een vrij flexibele agenda. Dit is weer handig als je voor één, twee, drie of meer kinderen moet zorgen. En toch spreek ik elke week vrouwen die ondernemer en moeder zijn en dit lood- en loodzwaar vinden.

Waar veel ondernemende moeders echter geen rekening mee houden, is dat ze zich niet té flexibel op moeten stellen. Doe je dit wel, dan verlies je langzaamaan de balans tussen werk en privé. Meer over deze bekende valkuil van ondernemende moeders, lees je in dit artikel.

De valkuil van de ondernemende moeder

Veel vrouwen met een eigen bedrijf werken thuis of hebben in ieder geval de mogelijkheid om thuis te werken, als ze dit willen. Deze flexibiliteit is ideaal, maar het kan ook een valkuil zijn. Veel ondernemende moeders klagen erover: hun flexibiliteit heeft ervoor gezorgd dat ze veel meer taken hebben dan hun partner. Is de koelkast leeg? Dan wordt er van hen verwacht dat ze wel even naar de supermarkt fietsen, ze werken tenslotte in de buurt. Belt de juf dat één van de kids ziek is? Dan wordt er van hen verwacht dat ze de zieke ophalen van school en de rest van de dag verzorgen. En worden er vrijwilligers gezocht voor het schooluitje? Dan wordt er van hen verwacht dat ze zich opgeven. ‘Je werkt toch thuis, dus dat kan gemakkelijk!’, is de algemene gedachte.

Stel je je te flexibel op als ondernemende moeder, dan is de kans groot dat je meer en meer met het huishouden, de kinderen en dergelijke bezig bent. De tijd voor jouw bedrijf versnippert steeds meer en hierdoor wordt je to-do-lijst steeds langer. Het gevolg? Uiteindelijk ben je geen ondernemende moeder meer, maar eerder een huisvrouw die in haar schaarse vrije uurtjes een bedrijf runt.

3 tips om uit de valkuil te blijven

Toen je jouw bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel, had je niet de ambitie om een huisvrouw met een klein bedrijfje te worden. Je wilde – naast een goede moeder – een succesvolle ondernemer worden en een bedrijf runnen. Om jouw doel te bereiken, is het belangrijk bovenstaande valkuil te vermijden. Onderstaande tips helpen je hierbij.

Tip 1: breng je kids naar de kinderopvang, naschoolse opvang of laat ze overblijven

Je kunt niet de hele dag bezig zijn met de kinderen en ook nog een succesvol bedrijf runnen. De kinderopvang kost geld, maar uiteindelijk verdien je wel meer geld door je kids naar de opvang te brengen. En voel je je er niet prettig bij om dit iedere dag te doen? Werk dan vier dagen per week, in plaats van vijf. Op de dag dat je vrij bent, doe je niets voor je bedrijf en kun je je voor honderd procent focussen op de kids. Dit geeft jou meer rust en is bovendien hartstikke leuk voor je kinderen. Ik merk zelf dat als ik een dag écht vrij plan dat dit ook quality time is. Die dag komt er dus geen laptop op de keukentafel maar beantwoord ik tussendoor ook geen mails op mijn telefoon.

Tip 2: maak duidelijke afspraken met je partner

Als ondernemer en moeder ben je flexibeler dan je partner in loondienst, maar dit betekent niet dat jij alle huishoudelijke taken op je moet nemen. Maak duidelijke afspraken met je partner. Sommige dingen kun jij doen, andere dingen blijft je partner gewoon doen. En heeft je partner hier echt geen tijd voor? Dan zoek je een huishoudelijke hulp in om bepaalde taken van je over te nemen. Ook dit kost geld, maar hier geldt hetzelfde als bij de kinderopvang. Het geld dat je aan de opvang betaalt, verdien je vanzelf terug als succesvolle ondernemer. Ik heb zelf al jarenlang een werkster. Heerlijk maar er wordt soms ook gek naar me gekeken. Kun je zelf niet poetsen? Dat kan ik wel maar ik ben er A. niet zo goed in en B. heb ik liever dat mijn kinderen zich later herinneren dat ik op woensdagmiddag mee ging picknicken in het bos en mooie bladeren ging zoeken voor een herfststukje op de keukentafel dan dat ze zich herinneren dat ik op woensdagmiddag de ramen zeemde.

Tip 3: neem jezelf serieus

Als je jezelf ziet als huisvrouw die een oninteressant bedrijfje runt in haar schaarse vrije uurtjes, word je nooit een succesvolle ondernemer. Neem jezelf serieus en de kans is veel kleiner dat je in de valkuil van de ondernemende moeder trapt. En neem je jezelf serieus, dan is de kans bovendien groter dat anderen je ook serieus gaan nemen. En terecht, want je bent een succesvolle ondernemer! Als je mijn Adviesdag Meer Resultaat uit Facebook en Instagram bezoekt, dan weet je dat ik altijd aftrap met jezelf voor te stellen. Er is altijd wel 1 vrouwelijke ondernemer die zegt: “ik ben …. uit ….. en ik run een bedrijfje“. Zolang jij jezelf ziet als een vrouw met een bedrijfje dan zul je nooit groot kunnen denken en heel succesvol worden. Wil je meer weten over mijn volgende adviesdag om meer likes te krijgen op Facebook of orders en opdrachten uit Instagram. Klik dan hier.

Veel succes met de tips van deze week.

Lieve Brabantse groet

Angeliek Nelissen

Angeliek Nelissen is al 15 jaar ondernemer en eigenaar van Zomerzoen en KusTerug. Wil je lezen hoe zij 3 bedrijven runt en ook nog moeder is van 2 kids?  Klik dan hier.

Of van mijn andere bedrijven Zomerzoen en KusTerug. Klik hier voor de blogs van Zomerzoen en hier voor de blogs van KusTerug.

Op KusTerug hebben we elke week weektoppers. Producten die we aanbieden met flinke kortingen. Je vindt ze hier.

Op Zomerzoen hebben we altijd messcherpe acties om een vet kinderbed te kopen. Klik hier voor de acties.

Wil je meepraten over ondernemer en moeder? Laat dan hieronder een reactie achter.