tips voor managers van de ondernemende vrouw

Tips voor managers – 6 nuttige tips uit de praktijk

Als manager ben je je continu aan het ontwikkelen. Je maakt een hoop mee en iedere keer als er weer iets gebeurt, haal je hier een bepaalde les uit. Je kunt veel leren van je eigen werk, maar je kunt ook veel leren van anderen. Sterker nog, met een beetje hulp van anderen ontwikkel je je sneller tot de manager die je wil zijn. In dit artikel geef ik je daarom zes tips voor managers uit de praktijk in de tijd dat ik nog medewerkers in dienst had.

tips voor managers van de ondernemende vrouw

Tips voor managers #1: zorg voor vrolijke motivatie op het juiste moment

Je afdeling heeft een grote deadline en het is maar de vraag of ze deze deadline gaan halen. Spannend! Iedereen is keihard aan het werk en je merkt dat de sfeer een beetje grimmig wordt. Je wilt je medewerkers niet alleen motiveren, maar je wilt ze ook wat vrolijker maken. De oplossing? Vrolijke motivatie! Zet bijvoorbeeld wat foute muziek op, maak een paar grappen of doe iets anders waar jouw medewerkers vrolijk van worden en bovendien energie van krijgen. Ik nam regelmatig iets mee als we een mooi project hadden binnengehaald of de maand met een dikke omzet afsloten. Een bloemetje van Bloomon of iets van Rituals valt altijd in de smaak en is snel geregeld.

Tips voor managers #2: stuur een motiverende mail aan het einde van de week

Op vrijdagmiddag zit de werkweek er bijna op. Die week hebben je collega’s niet alleen veel dingen bereikt, maar zijn er misschien ook leuke, grappige of merkwaardige dingen gebeurd. Je kunt al deze zaken op een rijtje zetten in een motiverende mail, die je aan het einde van de werkweek verstuurt. Zet bijvoorbeeld op een rijtje hoeveel producten er deze week zijn verkocht, welke positieve reacties de afdeling heeft gekregen van klanten, welke anekdotes er zijn verteld tijdens de lunch en ga zo maar door.

Zo’n mail is niet alleen leuk om te lezen, maar werkt ook hartstikke motiverend. Bovendien laat je als manager zien dat je weet wat er bij jouw team speelt en dat je waardeert hoe hard je team werkt, iedere week weer.

Tips voor managers #3: verras iemand bij het overwerken

Iedereen moet wel eens overwerken. Het is niet erg als je een keertje wat langer door moet werken, maar wat als je maandenlang aan een groot project moet werken en hiervoor regelmatig langer op kantoor moet blijven? Dan mag je de medewerker in kwestie best belonen voor zijn of haar ‘commitment’. Dit kun je doen met een kaartje of een bos bloemen, maar eigenlijk is het nog veel leuker om hem of haar tijdens het overwerken met een lekkere maaltijd of snack te verrassen. Wij garanderen je dat die hardwerkende collega dit zal waarderen!

Tips voor managers #4: neem de tijd om iedereen even te spreken

Als manager heb je het hartstikke druk. Het is dan ook niet zo vreemd dat het niet iedere dag lukt om al je collega’s te spreken. Toch is dit erg belangrijk. Zelfs een oppervlakkig en oninteressant gesprek kan jouw band met een specifieke collega al versterken.

Vind je het moeilijk om de tijd te nemen om met iedere collega te kletsen, iedere dag weer? Loop dan gewoon eens langs de afdeling als je ’s ochtends op kantoor komt. Neem een kopje koffie met je collega’s en vraag ze allemaal eens hoe het gaat. Alleen al door ze goedemorgen te wensen en twee minuten met ze te kletsen, voelen ze zich al gehoord en gewaardeerd. Het kost weinig moeite, maar het kan je veel opleveren!

Tips voor managers #5: zet iedere verjaardag in je agenda

Als er iemand jarig is op kantoor, moet dit gevierd worden. Je hoeft echt niet voor iedere jarige op kantoor een taart te bakken of slingers op te hangen, maar laat wel duidelijk merken dat je weet dat je collega vandaag jarig is. Zet iedere verjaardag in je agenda en geef een jarige collega altijd een kleinigheidje. Dit kan een klein cadeautje zijn, maar een leuke kaart is ook al erg leuk en attent. Ook dit behoort tot de tips voor managers.

Tips voor managers #6: bedank medewerkers

Ik nam ooit een medewerkster aan en bedankte haar aan het einde van de eerste werkdag. Ze barstte in tranen uit. Dat had nog nooit iemand tegen haar gezegd. Ik bedank nu nog regelmatig mensen die voor me werken zoals nu met de bouw van de nieuwe website voor Zomerzoen. Als mijn technisch manager naar huis gaat op woensdag zeg ik: “bedankt weer voor vandaag”. En de laatste werkdag voor de vakantie gaf ik vaak een cadeautje mee. Ik had ooit gezien dat een medewerkster een boek deelde van Saskia Noort op haar Facebooktijdlijn. Ze wilde dat graag winnen. Dat noteerde ik en gaf ik haar net voor haar vakantie. (als ze dit leest, gaat ze glimlachen;-)

xx Angeliek

 

—-

Angeliek Nelissen is oprichter van KusTerug en Zomerzoen en het gezicht achter De Ondernemende Vrouw.

Ze is mama, zakenvrouw en eigenaar van 3 bedrijven maar ook chronisch ziek. Lees hier.

Onze grote zus Zomerzoen bestaat dit jaar 15 jaar. Tijd voor een feestje. Lees hier alle blogs van Zomerzoen.

KusTerug blogt over alles wat vrouwen bezighoudt: zwangerschap, kinderen, scheiden, jong weduwe, recepten, vakanties met kinderen. Je leest het blog hier.

Zomerzoen heeft elke 2 weken een nieuwe kinderbeddenactie. Deze vind je hier.

De weektoppers van KusTerug zijn superknallers. Wil je weten wat deze week in de aanbieding is? Klik hier.

—-

Heb jij nog tips voor managers die je graag wilt delen? Je mag ze onder dit artikel achterlaten.