Wat doe ik met de winst van mijn bedrijf?

Wat doe ik met de winst van mijn bedrijf?

Wat doe ik met de winst van mijn bedrijf?

 

Mooie vraag hé? Een vraag waar je over na gaat denken. Want, wat doe jij eigenlijk met de winst van jouw bedrijf? Heb je daar een bestemming voor of zijn het nog steeds dromen? Ik laat je hieronder lezen over wat doe ik met de winst van mijn bedrijf.

 

Hoe kom ik eigenlijk aan die winst?

Voor de winst uit mijn bedrijf spaar ik echt. Elke 15e en 30e van de maand regel ik al mijn bankzaken. Ik heb allemaal rekeningen gemaakt bij de Knab-bank en alles wat er binnen komt, verdeel ik over die rekeningen. Ik ben dus echt heel structureel met de geldzaken van mijn bedrijf bezig. Ik vind dat prettig om heel veel overzicht te hebben. Op die 2 dagen per maand doe ik het volgende:

  • ik verwerk mijn banktransacties in Moneybird
  • ik betaal de facturen aan alle crediteuren
  • ik verdeel de omzet over de verschillende bankrekeningen

Maar ik hevel dus ook een percentage winst over naar de bankrekening met de naam winst. Dat percentage verhoog ik telkens. Ooit begon ik met 1% van de omzet maar inmiddels zit ik veel en veel hoger. Ik zie dus echt mijn winstrekening groeien.

 

Wat koop ik van die winst?

De winst mag ik van mezelf nooit opnemen behalve voor grote investeringen / uitgaven die ik van tevoren vastgesteld heb en waar ik dus echt voor spaar. In december 2019 kocht ik een tiny house op de Veluwe. Dat tiny house verhuur ik sinds februari 2020. Ik weet nog dat ik het net een paar weken verhuurde toen corona uitbrak in Nederland. Alle boekingen werden geannuleerd maar vanaf begin mei kwam dat dubbel en dwars goed. Het aantal nachten dat er geen gasten in mijn huisje verbleven, kan ik op 1 hand tellen. Ik kom dit jaar uit op een bruto rendement van 23%. Daar moet nog wel de huur van de kavel en wat kleine kosten (zoals internet) vanaf. Maar al met al ben ik zeer tevreden over dit resultaat.

welke bank kies ik als ondernemer

 

Wat is nu mijn spaardoel?

Nog een tiny house zag ik niet zitten. Ik wil graag mijn investeringen spreiden dus begon ik potjes te maken om aandelen te kopen. Veel aandelen kelderden in maart 2020 gigantisch. Een mooi moment om wat aan te kopen. Van mijn 26e tot mijn 30e startte ik in mijn woonplaats met een aandelenclub. Ik was eerst secretaris en daarna voorzitter van deze club. Ik leerde daar veel over aandelen en opties en heb in die periode ook een tijdlang aandelen en opties gehad. Totdat ik naar voormalig Oost-Duitsland verhuisde (link naar de podcast over mijn Oost-Duitse avontuur).

Maar nu ben ik dus weer helemaal in de ban van de aandelen. Ik koop aandelen met geld dat ik niet nodig heb (mijn winst dus). Ik maakte met mezelf de afspraak dat ik 2 verschillende potjes heb. Eentje van € 3.500 voor wat meer risicovolle aandelen (bv. Rolls Royce en een bedrijf dat iets doet met waterstofperoxide in Zweden) en eentje van € 5.000 voor meer degelijke aandelen. Mijn doel is een verdubbeling. Eerder verkoop ik niet. De winst gaat voor de helft terug in aandelen. De andere helft op mijn spaarrekening.

 

Het fijne van de Binck bank (linkje vind je hieronder) is dat je als welkomstcadeautje een transactietegoed krijgt dus je kunt al met een klein bedrag starten om eens te kijken of het iets voor je is.

 

Links die handig zijn als jij winst in jouw bedrijf gaat nemen?

Een hele fijne én gemakkelijke bank om te beleggen is de Binck bank. Ze hebben een heel fijn informatiepakket dat je met deze link kunt aanvragen: Binck bank

Een hele fijne online bank waar je oneindig veel spaarpotjes aan kunt maken is de Knab bank.

Het perfecte boekhoudpakket is Moneybird

Ik heb een geld masterclass opgenomen en daarin leer ik je hoe ik mijn winst laat groeien. Je vindt de geld masterclass hier.

 

Volg jij mij al op Instagram?

Dagelijks deel ik tips om te groeien op Instagram en ondernemerstips: check hier Instagram van De Ondernemende Vrouw

 

Of luister mijn podcasts voor ondernemersinspiratie

Podcasts De Ondernemende Vrouw op Spotify

Podcasts De Ondernemen Vrouw op iTunes

 

Note: als je op 1 van de linkjes klikt en informatie aanvraagt dan krijg ik hiervoor een klein bedrag.