Welk boekhoudpakket kies je als ondernemer Moneybird

Welk boekhoudpakket kies je als ondernemer

Tot het jaar 2018 had ik een boekhouder die mijn boekhouding deed met een groot vel papier en een groene marker. Met die groene marker ging hij post afletteren. Ik had me al heel vaak afgevraagd of dat anno 2017 nog wel de juiste manier was om een boekhouding te verwerken maar ik moest nog even klant bij hem blijven. Dat had een reden. Maar zodra ik van hem af kon, heb ik hem opgezegd. De overdracht ging echter erg moeizaam en ingewikkeld. Hij weigerde namelijk de overdracht te doen. Om een lang verhaal kort te maken. Uiteindelijk kwam er een advocaat aan te pas om de overdracht in gang te zetten. Lees hieronder verder over welk boekhoudpakket kies je als ondernemer.

 

Hoe ging het verder met… welk boekhoudpakket kies je als ondernemer

Daarna koos ik een boekhouder uit Deurne. Lekker gemakkelijk en dichtbij. Zij was bij de overdracht van de andere boekhouder betrokken. Ik had haar gevraagd om alles goed te controleren zodat we zeker wisten dat de juiste zaken werden overgedragen. Ik had geen flauw idee wat dat dan precies was. Daar betaal ik een boekhouder voor. Ik ben beter in andere dingen (gelukkig maar). Echter de nieuwe boekhouder uit Deurne controleerde niet goed tijdens de overdracht en ze kwam er een half jaar later achter dat niet alles compleet was. De oude boekhouder liet niets meer weten en ik had geen energie om weer de gang naar mijn advocaat te maken. Ik wilde gaan ondernemen en niet steeds met boekhouding en een advocaat bezig zijn.

Alles moest dubbel

Omdat tijdens de overdracht de controle niet op de juiste manier had plaatsgevonden, moest alles dubbel geboekt worden. Dat jaar was ik bijna een jaarsalaris kwijt aan mijn boekhouder en advocaat. Deze boekhouder werkte met Exact maar toen ik aangaf dat ik voortaan zelf de controle wilde hebben en zelf wilde gaan boeken, gooide ze haar uurtarief omhoog. Ik vind altijd dat je dingen op moet lossen die je negatieve energie geven. Dat deed ik in 2018 met mijn boekhouder. Ik wist 1 ding zeker: ik wilde met een programma werken dat ik zelf begreep. Als de boekhouder mijn niet meer bevalt, wijzig ik het wachtwoord, verwijder hem of haar uit het pakket en zoek ik een nieuwe boekhouder die ga op zoek naar een nieuwe boekhouder. Maar ik wil zelf de regie houden.

Hieronder een uiteenzetting van de pakketten die we bekeken hebben met het onderwerp: Welk boekhoudpakket kies je als ondernemer.

Boekhoudprogramma Rompslomp.nl

Als je ZZP’er bent en liever met ondernemen bezig wilt zijn dan met boekhouden. Dan is Romsplomp.nl het boekhoudprogramma voor jou. Het is super makkelijk in gebruik, heeft alle functionaliteiten die je nodig hebt en er is een hele handige app. Zo kun je super makkelijk je factuur maken in jouw huisstijl, je bonnetjes upload je naar de online schoenendoos en je btw aangifte wordt automatisch bijgehouden. Werk je veel met uren? dan hebben ze een handige uren registratie, die je weer gemakkelijk omzet naar een factuur. En zo is er nog heel veel meer mogelijk. En het mooie is, je kunt gratis onbeperkt offertes en facturen maken en voor een complete boekhouding betaal je maar €15,- p.m.

Schrijf je gratis in op Rompslomp.nl en krijg 30 dagen gratis Rompslomp PRO

Exact online

Dit pakket is vooral zeer geschikt voor grotere bedrijven. De maandkosten zijn duurder dan bij andere pakketten en volgens mijn technische man moeten er vaker updates gedaan worden. Lees: als je niet zoveel technische kennis hebt, moet je daarvoor iemand inschakelen (en betalen). De prijzen bij Exact online zijn vanaf € 39. Exact online heeft geen koppeling met de Knab bank. Dat is jammer omdat dit de allergoedkoopste bank is voor ondernemers.

Hier vind je alle mogelijkheden om te boekhouden met Exact online.

E-boekhouden

Over E-boekhouden las ik in forums op internet en in besloten Facebookgroepen heel veel enthousiaste berichten. Je kunt het een aantal dagen gratis proberen. Ze hebben een speciaal tarief voor starters (ik zie het nu zelfs op € 0 staan) en later betaal je vanaf € 7,95. Wij hebben dit pakket geprobeerd maar omdat wij een webwinkel hebben, kon dit pakket geen automatische koppelingen maken. Verder vond ik het pakket er een beetje oudbollig uitzien.

Wil je gaan boekhouden met E-boekhouden en kijken wat er allemaal gratis is voor starters? Je vindt het hier.

Minox

Minox maakt al sinds 1983 boekhoudsoftware je heel erg gelukkig van wordt. Ze luisteren goed naar de vragen van hun klanten om op deze manier een zeer gebruiksvriendelijk pakket neer te zetten. Heel fijn aan dit boekhoudpakket is dat het ook slim is. Heb je één keer een boeking gedaan, dan zal het pakket een volgende keer zelf een suggestie doen. Dat is niet alleen heel handig maar het levert je ook tijdswinst op. Wil je starten met het e-boekhouden online pakket van Minox? Je mag het nu gratis een aantal dagen uitproberen.

 

Moneybird

En toen startte ik met Moneybird. Wat een verademing. Wat vind ik zo handig aan Moneybird.

  1. Heel eenvoudig zelf je factuur layout maken
  2. Facturen laten herhalen – handig bij abonnementen. Je maakt 1 keer de factuur en Moneybird verstuurt deze wekelijks of maandelijks
  3. Betaalt iemand niet dan krijgt diegene automatisch een herinnering.
  4. Moneybird heeft een handige app waarmee ik direct een bonnetje in een winkel scan. Dus nooit meer een bonnetje kwijt.
  5. Moneybird is telefonisch niet bereikbaar maar je krijgt altijd binnen 1 werkdag antwoord op je vraag.
  6. Moneybird onthoudt als jij vaker met hetzelfde bedrijf zaken doet. Neem bv. Vodafone. Je upload deze factuur en Moneybird herkent Vodafone van de vorige maand en vraagt jou alleen maar of je accoord bent om deze kosten te boeken op telefoonkosten. Dus na de 2e maand spaar je echt veel tijd uit omdat Moneybird het werk voor jou doet.
  7. Maandelijks kun je je abonnement up- of downgraden. Je start met € 10 en heb je meer boekingen dan upgrade je. Maar heb je dan een maand later minder boekingen bv. als je met vakantie bent, dan kun je weer downgraden. Je betaalt nooit meer dan € 25/maand.
  8. De facturen van mijn trainingen en webwinkel worden door een koppeling automatisch gemaakt in Moneybird. Hoef ik helemaal niks meer aan te doen. Wil je dat ook en kom je daar niet uit? Mijn technische man kan jou helpen. Stuur me maar een mail op info@deondernemendevrouw.nl.
  9. Nooit meer bonnetjes of facturen kwijt omdat alles bij Moneybird in de cloud wordt opgeslagen.
  10. Als je je bank koppelt dan worden jouw bankafschriften automatisch elke dag ingelezen en dan begint het feest. Lees hieronder verder.

Het Moneybird-feestje

Elke keer als ik inlog vind ik Moneybird een feestje. Wekelijks werk ik de bank bij. Is iets groen dan is dit al gekoppeld. Zie je een oranje stoplicht staan dan dien je dit zelf nog te koppelen. Nu verheug ik me elke keer om de boekhouding te doen. Het is zo super simpel. Je klikt op het blauwe plusje en dan zie je dat Moneybird al een voorstel doet voor deze betaling. Moneybird gaat namelijk in jouw crediteuren kijken of er een crediteur is met een openstaande factuur of bonnentje voor dit bedrag.

Welk boekhoudpakket kies je als ondernemer

Wil jij Moneybird proberen? Ik heb geregeld dat je dit 120 dagen kosteloos mag doen. Klik hier om hiervan gebruik te maken. Zonder mijn extraatje of als je je zelf via Moneybird aanmeldt, mag je 60 dagen lang kosteloos het programma gebruiken.

Een Moneybird boekhouder

Belangrijk is het nog wel om een boekhouder te zoeken die met Moneybird kan werken. Dat scheelt jou uiteindelijk in zijn factuur. Het maakt trouwens nu niet meer uit hoeveel factuur jij boekt. Jij doet het werk, jouw boekhouder controleert en doet aangiftes. Ik heb mijn Moneybird boekhouder gevonden en deel hem graag met jou. Zijn naam is Robert van Geffen uit Gemert en hij reageert altijd supersnel. Ook al heb ik ‘s avonds om 22 uur nog een vraag. Hij helpt en adviseert je zoveel mogelijk en heb je het het even nodig om samen te zitten dan komt hij bij jou thuis of op de zaak. Maar je kunt ook naar hem toe gaan in Gemert. Ik ben zo tevreden en dat gun ik jou ook. Zijn gegevens zijn als volgt:

 

Robert van Geffen | VGA administraties

telefoon of what’s app 06 4632 3579

 

Door mijn boekhouding in 2019 op bovenstaande manier te organiseren, bespaar ik maandelijks 8 uur. Dat is toch weer een dag ik iets anders kan doen in mijn bedrijf. Of lekker een dag vrij nemen.

 

Wil jij weten welke internetbank het beste past bij een eenmanszaak of een ZZP’er? Ik heb het voor je uitgezocht.

 

Ben jij benieuwd naar het trainingsaanbod van De Ondernemende Vrouw?

 

Ondernemende groet,

Angeliek Nelissen