Hoe maak ik een weekplanning?

Onlangs hoorde ik tijdens mijn Masterclass Instagrammarketing weer een keer: “Angeliek, hoe doe jij dat toch?”. Jij bent een alleenstaande moeder met 2 kids, 3 bedrijven en als ik jou volg op Instagram dan lijkt het of jij ook nog tijd voor jezelf hebt. Klopt dat? Ja dat klopt en ik ga je antwoord geven op je vraag: “hoe maak ik een weekplanning“. Mijn adviesdagen en masterclasses worden bezocht door alleen maar vrouwen. Vrouwen die een drukke carriere hebben, vaak met kinderen, een partner die aandacht wil.

 

 

De start van jouw weekplanning | Hoe maak ik een weekplanning

Elke maandagochtend start ik op kantoor met mijn weekplanning. Ik zie veel ondernemers dat op zondagavond doen. Zondagavond is nog om te relaxen. Pak die tijd dan ook. Maandagmorgen kan die planning ook gemaakt worden. Door de week heen, zet ik in de notities van mijn iphone al de dingen die nog gedaan moeten worden. Ik open de notities en kijk wat ik allemaal moet gaan doen die week.

 

Werk met vaste werkzaamheden op vaste dagen als jij niet weet hoe je een weekplanning maakt

Hoe ziet mijn weekplanning er nu uit?

 • elke werkdag start ik met beantwoorden van email inclusief verwerken van bestellingen, daarna gaat de mail uit tot na de lunchpauze
 • elke werkdag per bedrijf 10 minuten op Pinterest om aan mijn strategie te werken
 • elke maandag: opschonen volgers op Instagram (volg/ontvolg)
 • elke 2 weken (oneven weken) op dinsdag werken voor mijn opdrachtgevers (totaal 7 uur) Mijn werkdag is 8 uur minus 1 uur beantwoorden van mijn eigen mail.
 • elke 2 weken (even weken) op dinsdag mijn social media inplannen voor KusTerug, Vakantieineentinyhouse.nl en De Ondernemende Vrouw op Facebook en Instagram.
 • elke week 1 uur een afspraak om te netwerken, dat kan bij mij op kantoor zijn maar ook een afspraak buiten de deur.
 • elke 2 weken in de even weken een afspraak met mijn technisch manager Jeroen. Ik maak een werksheet op Google Drive zodat we van elkaar weten wat nog open staat. Als Jeroen een keer in het buitenland zit, kan onze vaste werkochtend toch gewoon doorgaan.
 • elke vrijdag blogdag. Ik werk met clusters. De ene vrijdag schrijf ik 4 blogartikelen voor VrouwWatBenJeMooi, de andere vrijdag voor De Ondernemende Vrouw en de derde vrijdag voor mijn Zomerzoen interieurblog. (dan plaats ik alles, maak afbeeldingen in Canva en post het op Facebook, Instagram en Pinterest). De 4e vrijdag van de maand werk ik voor opdrachtgevers met wie ik een blogsamenwerking heb afgesloten.
 • elke donderdag van de nieuwe maand: koppelen van de bankafschrijvingen in Moneybird.
 • tussendoor beantwoord ik wel de appjes en chats van onze klantenservice. Dat doe ik via Zopim en webwhatsapp.com. Ik schreef eerder een blogartikel over conversieverhoging via de chat. Je leest het hier.
 • de gaten die ontstaan zijn voor mijn weekdoelen. Je weet wel die in mijn notities op mijn iphone staan. Ik plan deze doelen ook elke week en ik vind het heerlijk om deze ook weg te strepen van mijn notities. In de nieuwste update van de iphone kun je heel mooi vinkjes zetten. Het geeft mij een voldaan gevoel als ik op vrijdag mijn werkweek afsluit met een rijtje groene vinkjes.
 • Dat vergat ik bijna: ik zet er trouwens ook privedingen is zoals iets regelen met de verzekering. Contact opnemen met de bank. Die rotklusjes die wel moeten gebeuren en die je anders maar uitstelt.

Tip: werk met een fysieke agenda

Als je net start met het maken van een duidelijke weekplanning neem dan een papieren agenda. Vul heel simpel je werkzaamheden in en kijk waar de open gaten zitten in je werkweek. Ben je al wat langer bezig met een weekplanning dan kun je dit ook heel gemakkelijk op je telefoon doen. Of deze koppelen aan je Google agenda bijvoorbeeld.

 

Wat moet je vooral niet doen & nog meer tips

 • De hele dag door je email beantwoorden. Nadat je de dag gestart bent met het beantwoorden van je mail dan zet je je email uit. Ik log ‘s middags na mijn lunchpauze nog een keer in en beantwoord dan weer alles. Datzelfde doe ik ook net voordat ik aan het einde van de werkdag afsluit. Anders ben je geneigd om steeds maar nieuwe mailtjes te beantwoorden. Je houdt dan geen focus op wat je aan het doen bent.
 • Afspreken met vriendinnen op elk moment van de dag. Toen ik net ondernemer was, alweer 15 jaar geleden, kwamen familie en vriendinnen te pas en te onpas binnengelopen op mijn kantoor. Nu plan ik 1 middag per maand dat ik met iemand af kan spreken. Mijn vriendinnen weten dat. Ook plan ik de vrijdagmiddag in de oneven weken om samen met mijn zoon Tijn ergens te lunchen of gezellig op de markt een kipje of loempia te eten. Als je dat soort dingen lastminute plant, dan raak je het overzicht kwijt. Nu weet Tijn waar hij aan toe is en we verheugen ons er allebei op.
 • Plan telefoongesprekken in de tijd dat je in de auto zit. Dat is heel effectief.
 • Plan afspraken zoveel mogelijk bij jou op kantoor of bij jou thuis zodat je geen tijd verliest aan reisuren.
 • Kijk niet de hele dag op social media. Als je aandachtig aan het werk bent, leg dan je telefoon met het scherm op je bureau. Zo word je niet afgeleid bij elk appje.
 • Wist je dat als je appjes en je social media 3 keer per dag beantwoord je veel efficiënter bent als dat je dit elke 10 minuten doet.
 • Als je een afspraak met iemand plant, bevestig deze dan in de mail. Ik zet er ook meteen het tijdstip bij. Voorbeeld:

 

Hoi Linda,

Leuk dat we een afspraak gepland hebben. Deze staat in mijn agenda genoteerd as. vrijdag van 10.00 – 11.00 uur.

Ondernemende groet,

Angeliek Nelissen (De Ondernemende Vrouw)

De ander weet dan ook dat je een uur ingepland hebt. Duurt het gesprek langer dan stel ik voor om een vervolgafspraak te maken. Lees hieronder verder over Hoe maak ik een weekplanning.

 

Online training Hoe maak ik een weekplanning

Wil jij graag nog meer tips en tricks weten hoe mij weken altijd super relaxed zijn? Ik heb er een online 5-daagse training over gemaakt Hoe maak ik een weekplanning.