handige tips voor vrouwelijke ondernemers

Handige tips voor vrouwelijke ondernemers

Hoi stoere vrouw, jij bent ondernemer! Gefeliciteerd en wat gaaf dat je deze stap gezet hebt. Ondernemen is echt heel erg fijn, mits je je doelen haalt, succesvol bent en je geld kunt genereren. Niets fijners dan dat toch? Maar lukt je dat allemaal nog niet zo goed, ga dan eens efficiënt ondernemen. Hieronder vind je handige tips voor vrouwelijke ondernemers.

 

Tip 1: Het checken van je social media | handige tips voor vrouwelijke ondernemers

Het continue checken van je social media is echt niet nodig. Het werkt niet efficiënt want je bent telkens afgeleid van de werkzaamheden waar je mee bezig was. Concentreer je op 1 ding. Neem een aantal  “check je social media kanalen” momenten op een dag. Onder het genot van een kopje koffie, thee of cup-a-soup bekijk je je Insta stories, Facebook of Pinterestpagina. Als je “pauze” erop zit zet je je telefoon weer op stil en legt hem weer weg zodat je niet ieder berichtje binnen ziet komen.  Weer helemaal opgeladen kun je weer verder met je werkzaamheden.

TIP: leg je telefoon met het scherm naar beneden op je bureau. Dan zie je niet elk bericht binnenkomen. EN zet je telefoon op stil als je aan het werk bent.

 

Tip 2: Het maken van afspraken | handige tips voor vrouwelijke ondernemers

Plan afspraken zo efficiënt mogelijk in. Dat houdt in dat je niet alleen de begintijd maar ook de eindtijd afspreekt. Het klinkt zakelijk en dat is het ook. Je bent nu eenmaal ondernemer. Startende ondernemers vinden het in het begin best moeilijk om zowel begin als eindtijd af te spreken maar om te voorkomen dat je na je afspraak enorm uitloopt en je planning in de war komt, is het voor beide partijen wel zo duidelijk.

Social talk

Natuurlijk neem je wel de tijd voor een sociaal gesprekje over van alles en nog wat maar probeer niet te lang af te dwalen. Het is wel de bedoeling dat je tijdens je afspraak tot de kern van je verhaal komt. Ik vind  90 minuten voor een afspraak een ideale tijd. Hierin kun je zowel het koetjes kalfjes gesprek voeren als de kern van je afspraak. En mocht blijken dat je aan je afgesproken tijd niet genoeg hebt dan plan je gewoon meteen een nieuwe vervolgafspraak.

TIP: bevestig gewoon in de email naar je gesprekspartner toe van hoe laat tot hoe laat je in je agenda ingepland hebt.

 

Tip 3: Het voeren van telefoongesprekken

Je hebt het waarschijnlijk niet in de gaten maar het voeren van telefoongesprekken kost gigantisch veel tijd. Als je de tijd dat jij op een week zit te bellen eens bij zou houden dan zou je wel eens raar kunnen opkijken over hoe hoog het minuten aantal oploopt. En voor iedere ondernemer geldt, tijd is geld! Reken voor de grap maar eens uit hoeveel minuten jij per week aan te telefoon zit met je boekhouder of een nieuwe klant en hoeveel je dat aan uurtarief zou opbrengen als je die tijd aan andere dingen kon besteden. Probeer daarom je telefoongesprekken te combineren met bijvoorbeeld reizen. Voer je gesprekken in de trein of de auto. Maak bel afspraken met iedereen die jij wilt of moet spreken en plan deze in terwijl je onderweg bent. Je zult zien dat efficiëntie loont.

TIP: als je op maandagochtend je planning voor de week maakt, weet je ook wanneer je in de auto of trein zit. Dan ga je die belafspraken maken.

 

Tip 4: Je mail lezen en beantwoorden

Stel je voor, je bent geconcentreerd aan het werk. Je hebt je email open staan en ziet dat er een berichtje binnen komt. Het is normaal dat je, zodra je een email binnen ziet komen, deze ook meteen wil lezen. Zo werkt dat nu eenmaal bij vrouwen;-)

Maar als je hem leest kun je hem net zo goed meteen beantwoorden. Dit kost tijd en leidt je af van hetgeen waar je mee bezig was. Efficiënter is het om je mail niet open te laten staan maar om deze 2 of  3 keer per dag te checken en te beantwoorden. E-mails hoeven echt niet a-la-minute gelezen en beantwoord te worden!

TIP: lees en beantwoord op 3 momenten per dag je email. Aan het begin en einde van je werkdag en net na je lunchpauze.

 

Tip 5: Hulp inroepen

In deze tijd is social media onmisbaar voor jou als ondernemer. Bij het opstarten van je onderneming heb je een Instagram account aangemaakt, een Facebook pagina en wellicht ook een Pinterest pagina. Als je net begint wil je, net zoals alle andere startende ondernemers, graag alles zelf regelen. Niet alleen omdat je, nu je zelf ondernemer bent, alles zelf kan en mag bepalen maar vaak denk je dat je, hoe meer je zelf doet, hoe meer geld je uitspaart.

Hoe meer je zelf doet, hoe meer geld je bespaart

Nou, dat is dus meestal juist niet het geval. Elk vrij momentje dat je hebt steek je in het opdoen van kennis om je social media te laten groeien waardoor je hieruit weer meer klanten krijgt. Dit kost veel tijd. Misschien is het slimmer om de tijd die jij hier nu aan kwijt bent efficiënter te besteden door de hulp in te roepen van een professional. Heb jij daarna weer even tijd voor andere bezigheden. Zo zou je ook eens tijd voor jezelf kunnen nemen want die schiet er sinds je ondernemerschap vaak bij in. Kun je jezelf weer opladen voor een nieuwe, waarschijnlijk weer net zo’n drukke, dag.

 

Lees meer: alle trainingen van De Ondernemende Vrouw. Klik hier

 

Groeien op Facebook of Instagram

Flink groeien op Facebook of Instagram? Volg een hele dag training, bedenk samen content voor een jaar en plaats deze meteen. Je zult zien dat het echt werkt. De kosten van de training dag verdien je op deze manier vanzelf weer terug.

TIP: Als je niet meteen een hele dag training wilt, kun je ook beginnen met het volgen van een online training. Hierin leg ik je stap-voor-stap aan de hand van filmpjes uit hoe je kunt starten en resultaat uit jouw social media kunt halen.

 

Handige tips waarmee ik efficiënter werk:

  1. Helemaal weg ben ik van mijn iphoneX. Vooral ook door de geweldige fotografiefunctie waarmee je hele mooie foto’s kunt maken met de focus-functie Bekijk alle nieuwe modellen hier.
  2. Liever een Samsung? Dat begrijp ik want daarmee kun je eigenlijk nog mooiere foto’s maken. Klik hier
  3. Vind je plannen via je telefoon lastig? Kijk dan eens naar deze hele mooie papieren planners. Klik hier

 

BESLOTEN FACEBOOKGROEP VAN DE ONDERNEMENDE VROUW

Vergeet niet om je aan te melden voor mijn besloten Facebookgroep.

In deze groep krijg je heel veel GRATIS social media tips. Klik hier om je aan te melden. 

 

 

Ondernemende groet,

Angeliek Nelissen

 

 

Heb jij inspiratie gehaald uit dit artikel over handige tips voor vrouwelijke ondernemers? Laat dan hieronder een reactie achter.