De Ondernemende Vrouw Apple laptop

Stappenplan: zelf een WordPress website bouwen

Als ondernemer kun je niet meer zonder website. Of je nu schilder bent of je diensten als schoonheidsspecialiste aanbiedt: je hebt een website nodig om je bedrijf te promoten. Je kunt zelf je eigen website bouwen maar dit natuurlijk ook aan een expert overlaten. De Ondernemende Vrouw bouwt samen met de ondernemer ook websites. Je kunt hierbij kiezen voor het bouwen van een website in 1 dag in een kleine groep of compleet ontzorgd worden en dan bouwen wij jouw website in 1 dag terwijl jij werkt. Meer informatie hierover vind je hier. Maar wil je nu liever zelf je eigen website bouwen en wil je er alles over weten? In dit artikel lees je welke stappen je moet volgen als je jouw website zelf wilt bouwen. In de meeste gevallen is WordPress hiervoor het beste platform.

Stap 1: een hostingpakket afsluiten
Voor je een website kunt bouwen, heb je eerst een hostingpakket nodig. Ook registreer je een domeinnaam. Dit doe je bij het bedrijf waar je jouw hostingpakket afsluit. Het klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar dit is het zeker niet. Zoek een betrouwbare hostingprovider, vergelijk enkele hostingpakketten met elkaar en controleer of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Is dit het geval, dan leg je de domeinnaam met het bijbehorende hostingpakket vast. Om te kijken of de door jou gekozen domeinnaam nog vrij is kijk hier.

Tip: er zijn vele soorten hostingpakketten. Sommige pakketten zijn erg uitgebreid en prijzig, andere pakketten zijn wat kleiner en dus goedkoper. Wil je een eenvoudige website bouwen, dan heb je geen groot hostingpakket nodig. Deze pakketten zijn alleen interessant voor grote webwinkels en websites met vele grote foto’s. Het is dan ook zonde om een groot pakket af te sluiten, want in dit geval betaal je onnodig te veel voor jouw webhosting.

Stap 2: een CMS kiezen
Een CMS wordt ook wel een Content Management Systeem genoemd. Dit is een systeem waar je jouw website in bouwt, maar ook in kunt aanpassen, uitbreiden en ga zo maar door. Een bekend CMS is WordPress. Dit CMS heeft niet alleen vele functies, maar is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Ook als je nog nooit een website gebouwd hebt, kun je prima aan de slag met dit CMS. Heb je hulp nodig bij het bouwen van je WordPress websites? Wij bieden een workshop aan van 1 dag waarbij je aan het einde van de middag met een complete én werkende website naar huis gaat. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf ook aanpassingen kunt verzorgen in de toekomst.

Wil je graag helemaal ontzorgd worden? Dan kunnen wij ook in 1 dag voor jou een website bouwen. ‘s Morgens beginnen we samen met een ontbijtsessie waarin we jouw doelen en wensen helder krijgen. Rond de klok van 10.00 uur ga jij aan het werk. Wij zorgen dat jouw nieuwe website aan het einde van de dag live is. Wil je graag ontzorgd worden en je bezighouden met dingen waar je goed in bent? Dan is dit de beste oplossing voor jou.

Stap 3: een ontwerp maken
Voor je jouw website daadwerkelijk gaat bouwen, vraag je je af hoe jouw site eruit moet zien. Welke pagina’s krijg je website? Wat komt er op deze pagina’s te staan? Wat moet de indeling van jouw webpagina’s zijn? Hoe ziet je homepage eruit? Welke functies heeft je website allemaal nodig?

Je neemt niet alleen de homepage van je website mee in het ontwerp, maar tekent de gehele website uit. Het is namelijk ook belangrijk om te weten welke pagina’s jouw website precies moet krijgen en hoe deze pagina’s er dan uit moeten zien. Pas als je een duidelijk en uitgebreid ontwerp hebt gemaakt voor jouw website, ga je naar de volgende stap.

Stap 4: een goede handleiding downloaden
Heb je WordPress gekozen als CMS voor jouw website, dan heb je geluk. Voor dit CMS zijn namelijk tientallen online handleidingen te vinden voor het bouwen van een website, ook in het Nederlands. Hetzelfde geldt overigens voor andere populaire Content Management Systemen, waaronder bijvoorbeeld Drupal.

Stap 5: de website bouwen
Met de handleiding en jouw website ontwerp van stap 3 ga je aan de slag. In het begin zal het zeker niet gemakkelijk zijn jouw ontwerp door te voeren in een echte website. Als je eenmaal een tijdje bezig bent met bouwen, merk je al dat het steeds gemakkelijker gaat. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag.

Stap 6: je website uitgebreid testen
Heb je jouw website gebouwd, dan ben je nog niet klaar. Nu is het namelijk tijd om je website uitgebreid te testen. Dit doe je niet alleen, maar het beste met iemand samen. Een ander ziet namelijk weer andere verbeterpunten dan jij zelf kunt zien. De verbeterpunten die na het testen naar voren komen, verwerk je in het ontwerp van je site. Pas als je voor honderd procent tevreden bent met je website, ga je deze vullen met teksten, afbeeldingen en eventueel video’s. Hierna kan je website gepubliceerd worden.

Zelf bouwen of een expert inhuren?
Je kunt je website zelf bouwen, maar je kunt er ook voor kiezen dit aan een expert over te laten. Het nadeel van het inhuren van een expert, is dat dit geld kost. Een belangrijk voordeel is dat je tijd bespaart en dat jij je bezighoudt met jouw core business. Bovendien weet een expert precies hoe een professionele en representatieve website eruit moet zien. Laat je jouw website bouwen door een expert, dan is het resultaat altijd goed.

Vind je bovenstaande stappen toch wat te ingewikkeld? Dan raden wij je aan een expert in te huren voor het bouwen van je website. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Succes!